SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI PARAFIALNEGO KOŁA CARITAS za 2022 rok

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI

PARAFIALNEGO KOŁA CARITAS  za  2022 rok

W Parafialnym Kole Caritas aktualnie posługuje 10 wolontariuszek.

Z pomocy Caritas, w sposób systematyczny lub doraźny, korzystało około160 osób z 81 rodzin, w tym około 40 uchodźców z Ukrainy.

Przychody za 2022 rok wyniosły 48.680 zł.

Kwotę tę wykorzystano na zakup żywności, opłacenie obiadów dla dzieci, pomoc uchodźcom z Ukrainy, dofinansowanie kolonii oraz rekolekcji oazowych, pomoc losową, zakup paschałków, palm, świec „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom”. Część dochodu, wynikającą z zobowiązań statutowych, przekazano do Caritas Archidiecezji Białostockiej.

Wydatki łącznie wyniosły 42.748 zł. Rok zakończono saldem dodatnim.

Inne działania Parafialnego Zespołu Caritas to między innymi:

– Przeprowadzono zbiórkę żywności w Hipermarkecie Auchan oraz w Kauflandzie

– Przygotowano i wydano 421 paczek żywnościowych oraz 68 pakietów ze środkami czystości.

– Przeprowadzono dystrybucję produktów żywnościowych z Banku Żywności oraz tzw. „żywności unijnej” łącznie w ilości ponad 6 ton.

– Zebrano i przekazano bardzo dużą ilość odzieży, butów, zabawek, pościeli, koców oraz innych przedmiotów codziennego użytku.

– Działalność Parafialnego Zespołu Caritas jest możliwa dzięki ogromnej życzliwości i ofiarności naszych parafian, za którą wyrażamy serdeczne „BÓG ZAPŁAĆ.”

Przy tej okazji informujemy, że możemy przyjąć jeszcze kilka osób na  tzw. „żywność unijną” PODPROGRAM 2021 Plus. Osoby, które chciałyby korzystać z tej formy pomocy, powinny dostarczyć do p. Wiesławy Grodzkiej skierowanie z opieki społecznej, wystawione na specjalnym druku, przygotowanym przez Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej.

Warunkiem otrzymania takiego skierowania jest spełnienie kryterium dochodowego, w myśl którego osoba samotnie gospodarująca nie może przekroczyć 1.707,20 zł. dochodu netto. Natomiast na osobę w rodzinie dochód netto nie może przekroczyć 1.320 zł. ( nie wlicza się świadczenie 500+ ).

Bliższych informacji udziela

1. Wiesława Grodzka tel. 668 510 475