SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI PARAFIALNEGO KOŁA CARITAS za 2021 rok

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI

PARAFIALNEGO KOŁA CARITAS  za  2021 rok

W Parafialnym Kole Caritas aktualnie posługuje 9 wolontariuszek.

Z pomocy Caritas, w sposób systematyczny lub doraźny, korzystało 190 osób z 90 rodzin.

Przychody za 2021 rok wyniosły 41.816 zł.

Były to: comiesięczne zbiórki do puszek, dochód ze sprzedaży świec, opłatków, gromnic, paschałków, palm, jałmużna wielkopostna, oraz ofiary indywidualne.

Dochód rozdysponowano w następujący sposób:

– zakupiono żywność na kwotę 14.779 zł,

– opłacono obiady dla 11 dzieci w wysokości 582 zł,

– pomoc losowa wyniosła 14.770 zł,

– na zakup gromnic, palm, paschałków, świec wydano 3.685 zł,

– do Caritas Archidiecezji Białostockiej przekazano kwotę 4.816 zł, wynikającą z zobowiązań statutowych.

Rok zakończono saldem dodatnim.

Inne działania Parafialnego Zespołu Caritas to:

– Przeprowadzono 2 zbiórki żywności w Hipermarkecie Auchan, podczas których zebrano 712 kg produktów spożywczych.

– Z zakupionej żywności i z zebranych produktów spożywczych przygotowano i wydano 346 paczek żywnościowych oraz 71 pakietów ze środkami czystości.

– Przeprowadzono dystrybucję produktów żywnościowych z krótkim terminem ważności z Banku Żywności w ilości 2.314 kg. Były to: napoje, lody, nabiał, sosy, słodycze, majonezy.

– Z „Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej”, zwanej żywnością unijną, przeprowadzono dystrybucję 6.705 kg. żywności takiej jak: makaron jajeczny, ryż, mleko, ser żółty, szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, kasza gryczana, sok jabłkowy, koncentrat pomidorowy, groszek z marchewką, fasolka konserwowa, cukier, olej, miód, buraczki, powidła śliwkowe, herbatniki oraz filet z makreli.

– W ramach tzw. Działań Towarzyszących, dla beneficjentów „Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej”, zorganizowano warsztaty edukacji ekonomicznej, warsztaty dietetyczne, warsztaty kulinarne oraz warsztaty niemarnowania żywności w których wzięło udział łącznie 89 osób.

– Przeprowadzono też inne Działania Towarzyszące takie jak: spotkanie z policją z Wydziału Prewencji w ramach projektu „Senior na czasie”, konkurs plastyczny dla dzieci dotyczący niemarnowania żywności, włączyliśmy się w przygotowania „Wigilii dla ubogich”, a także pomoc w utrzymaniu higieny osobistej.

– Zebrano i przekazano potrzebującym bardzo dużą ilość odzieży, butów, zabawek, pościeli oraz  drobnego sprzętu codziennego użytku.

– Pośredniczono w przekazie mebli, a także sprzętu AGD i RTV oraz sprzętu elektronicznego.

Z powodu Pandemii COVID-19, w trosce o bezpieczeństwo zarówno podopiecznych jak również i wolontariuszek, byliśmy zmuszeni ograniczyć naszą działalność. Nie zaprzestaliśmy jednak udzielać pomocy a jedynie zmieniliśmy sposoby jej udzielania, zachowując maksymalnie reżim sanitarny.

Działalność Parafialnego Zespołu Caritas jest możliwa dzięki ogromnej życzliwości i ofiarności naszych parafian, za którą wyrażamy serdeczne „BÓG ZAPŁAĆ.”

Przewodnicząca Parafialnego Zespołu Caritas

Wiesława Grodzka.